Nyolcadik alkalommal


Nyolcadik alkalommal találkoztak a média, a sport és a színművészet sztárjai a népszerű maconkai víztározó partján, hogy megmutassák nemcsak hivatásuk jeles képviselői, de jártasak a horgászatban is.
A sajtót a Sikeres Sporthorgász, a Népszava, a Szabad Föld, a Horgászok. hu, a Bors, a Nógrád Megyei Hírlap, a Yász Média, az Axel Springer és a Képes Sport a televíziós csatornákat a Sport TV, a Digi Sport, a PVTV, a 6-os csatorna a rádiókat a Music FM, Lánchíd Rádió és a Gazdasági rádió képviselte.
Olimpikonjaink közül a háromszoros olimpiai bajnok, londoni ezüstérmes Kammerer Zoltán, a sokszoros világbajnok olimpiai ezüst és bronzérmes Cseh László, Czigány Kinga olimpiai bajnok, és Besenyei Péter műrepülő világbajnok tisztelte meg jelenlétével a versenyt. Színészeink közül a Kossuth díjas Koncz Gábor, a Jászai Mari díjas Méhes László, a révkomáromi Jókai Színház főrendezője, Straub Dezső Jászai Mari díjas színész, rendező, konferanszié, Vikidál Gyula Liszt Ferenc díjas énekes, színész és Sághy Tamás színművész fogott horgászbotot.

A verseny főtámogatója a Cube (Magyarország legsikeresebb kerékpár forgalmazója) és a PVTV volt. Különleges és nagy értékű díjat ajánlott fel a legnagyobb hal kifogójának az Euromashin (Napelemes, napkollektoros rendszerek, értékesítése, tervezése, és kivitelezője) Negyvennégy csapat nevezett, a versenyt a III.-as tórészleten és a Kis-Maconka előtározón rendezték meg.
A versenyt megelőző napon már megérkezett a résztvevők jelentős része, akik tudhattak valamit, nevezetesen azt, hogy este fellép a Nóta TV népszerű sztárpárosa, a fergeteges hangulatot varázsoló Jolly&Suzy. A mulatós zene barátai most élőben élvezhették a két remek művész előadását, oly annyira, hogy voltak akik csak hajnali négykor tértek nyugovóra. Ennek megfelelően a másnapi rajt előtt néhány csapat úgy nézett ki, mint akik rövidnadrágban mászták meg a Himaláját. Becsületükre legyen mondva, hamar összeszedték magukat, és égő gyomrukat sikeresen enyhíthették az Izvarázs által készített tarhonyás lecsóval és rántottával.
Az ebédet is az Izvarázs,- különben remek bojlis horgászokból álló stábja prezentálta,- „Hegyvidéki muflon gulyásuk laskával” felvétetett az ételköltemények sorába, aki szeretne hasonló gasztronómiai gyönyöröket megélni, keresse főztjüket az ország nagy Tesco áruházaiban, elsősorban a budaörsi Tescóban, ahol mindennap kígyózó sorok igazolják, hogy nem túlzás, amit írok. Posztobányi Laci, a csapat főnöke fantasztikusan főz, ha úgy tudna bojlizni, mint főzni, reszkethetnének az ellenfelek. De így is van mire büszkék lenniük, hiszen az idei maconkai amatőr kupát megnyerte a Posztobányi László, Baráth Zsolt, Tóth Zoltán összeállítású csapat, ráadásul a legnagyobb pontyot is ők fogták. Innivalóról az első horvát sör forgalmazója gondoskodott.
Szlavónia és Baranya legkedveltebb itala az Osječko pivo, nálunk is nagy sikert aratott. Újságírói munkám során volt alkalmam számos sörgyárat végiglátogatni, és tudom, hogy a jó sör egyik titka a megfelelő víz. Az Osječko 110 méter mélyből felhozott kristálytiszta vízből, természetes összetevőkből, tradicionális eljárással készül. Egyedi ízű sört sikerült készíteniük, biztos vagyok benne, hogy komoly versenytársai lesznek a már bevezetett nagyhírű söröknek.

A versenypályának kijelölt tavakban pár nappal korábban nagyarányú pontytelepítést hajtottak végre, utólag is köszönet érte a nagyszerű dr. Dréher Istvánnak, aki jó pár éve mert nagyot álmodni. Amit azóta megvalósítottak, az a hazai horgászatban egyedülálló, ma már a világ minden részében tudják a pontybarátok, hogy mit jelent a maconkai tározó. Embert próbáló melegben 39 fokos hőségben kezdődött a verseny, a vizek hőfoka 27 fok volt. A halaknak csak annyiban volt könnyebb dolguk, hogy ők a vízben voltak.
Én a Sikeres Sporthorgász II. számú csapatában versenyeztem, így csak ritkán volt alkalmam átszaladgálni a Kis-maconkai tározóra, de az már az elején látszott, hogy a nagy ellenfelek, a Sporthorgász elsőszámú csapata, a régi rivális ellenfél T Mobile csapat (Cseh, Bartók, Tolnai) nagyon érzi a pecát. Cseh Laci felszabadultan, jókedvűen és eredményesen pecázott, de a két társ is nagy formában volt. Látványosan fogta a halat a Kunságszesz csapata, az ember azt hinné, hogy a szeszfőzés sokat kivesz az emberből és egy ilyen verseny kiválóan alkalmas arra, hogy egy jót szunyókáljanak. De sajnos nem. Megtisztelő hogy a Bátonyterenyei Polgármesteri Hivatal munkatársaiból verbuválódott csapat is részt vesz a versenyen, az már kevésbé, hogy piszok jól horgásznak. Gyanítom, hogy munkaidő után (vagy alatt) lejártak edzeni, hogy kellőképpen képviseljék városukat. Bodolai Laciék a Sporthorgász első számú csapatában remekül kezdtek és egyre jobban horgásztak. A csapat hat éve vesz részt a Média kupán és évről évre előrébb araszolnak. A Pest megyei RFK tagjai is ott vannak a spiccen, nem is tudom, hogy a rengeteg munkájuk mellett mikor van idejük pecázni. Egy biztos eredményes horgászatuknak a csibészek örülhettek igazán, a hétórás verseny alatt a rendőrök most csak halakat fogtak. Tavaly nagy küzdelemben nyert a Rábai csapat. Az idén kicsit visszafogottabbak voltak. Pedig a felkészülésük kiválóan sikerült, az Ebrón melegítettek 15-20 kilós pontyokkal 30-50 kilós harcsákkal. Gyanítom, hogy a halványabb szereplésükben nem kis szerepe volt a Jolly&Suzy kettősnek, akik nemcsak megénekeltették, de meg is táncoltatták a nagyérdeműt. Becsületükre legyen mondva Jóskáék állták a sarat, más kérdés, ha az ember másnap a spiccből duplán lát, akkor lemarad a kapásról. A Digi Sport két csapatot indított, elsőszámú gárdájuk remekelt, a verseny utolsó előtti órájában még dobogósak voltak, de aztán a többiek lehajrázták őket.
A PVTV is indított csapatot, és nagy reményekkel ültek le a partra. A várakozás jogos volt, hiszen villámgyorsan leigazolták a világ összes nagy horgászvízén eredményesen horgászó műrepülő világbajnok Besenyei Pétert. Egy fecske most nem csinált nyarat, hiába volt Péter nagy lelkesedése a társak Andrejszki Zoli és Radu Morar elmaradtak a várakozástól.
Zoli gyengélkedésére van magyarázat, hiszen a születésnapját ünnepelte, Isten éltesse sokáig! Radu eltévesztette, a versenyre való felkészülést, én nem láttam, de hiteles források szerint éjszaka ő volt a parkett ördöge. Ami remek dolog, de nem ilyen embert próbáló verseny előtt. Besenyei nagyon kitett magáért, szokása szerint megint megfogta a verseny legnagyobb halát, így övé lett az Euromashin értékes különdíja.
Az Energofish csapata is jól kezdett, pechükre mellettük horgászott a Walterland csapata, akik miután taktikai utasításban megkapták a főnöküktől az utasítást: „Leültök, horgásztok és nyertek!” – eleget tettek Walter Tamás kérésének. A Halász Zoltán, Kolláth Ferenc, Simor Olivér összeállítású csapat nem viccelt, úgy nyerték meg a versenyt, hogy kétség sem fért a győzelmükhöz. Persze könnyű azoknak,- gondoltam én-, akik mögött többszörös világ és Európa bajnok versenyző, és sikeres szövetségi kapitány osztja az észt, de mint később kiderült, Tamás a rajt után magára hagyta a csapatot, és édesapja szuper fényképezőgépével végig fényképezte a versenyt. (Walter Tamás édesapja ismert fotóművész 2001-ben Budapesten a Mai Manó Múzeumban volt nagysikerű egyéni kiállítása, két kiváló könyvét is élvezhetjük, Két folyó között, Bács-Kiskun megye természeti és építészeti értékei, Kecskemét, 1997.). Halász Zoli a feederbotos horgászat kiválósága, többször horgásztam már a Dunán vele márnára, fogja őket számolatlanul. Kolláth Feri békéshalas horgász, aki végre kiszabadult a Walterland áruházból és nemcsak mondta a tutit, de fogta is a halakat. A csapatban a sötét ló Simor Olivér volt, a Való Világ ma is népszerű sztárja, aki felnőtt a feladathoz. Pedig nem volt könnyű helyzetben, egy hónapja könnyelműen megfogadta, hogy leszokik a sörről, borról, whiskyről, koktélokról és a cigarettáról. Tartotta a szavát, de az ilyesmi azért megviseli az embert.
A Shef Centrum, az Axel Springer, a Top Mix női csapat és az Ital Magyarország Kft. versenyzői fej-fej mellett horgásztak, a hölgyek teljesítménye kivételes, 19420 grammhalat fogtak úgy, hogy egyik társuk aznap látott életében először horgászbotot. Besűrűsödött a mezőny, a Moszkitó, a Tönci nyomda, a Sport TV, a Képes Sport és az 0091. Optimum L.L. K. tagjai nagyjából azonos mennyiségű halat fogtak. Szép fogásokat produkált a Besenyei Tünde és a Lányok együttes, a Nógrád Megyei Hírlap Dr. Boross és Barátai, a Digi Sport II. a Lufthansa Technic és a kettesszámú színész csapat. Nagyon élvezte a horgászatot a Népszava, a Horgászok.Hu, a PV TV-Hal-áll, Vida Jóska „Arabella” az Euromashin és az Ízvarázs csapata. Jó lett volna, ha valaki szól nekik, hogy az a sok ember mellettük nem napozik, hanem versenyez. A Gazdasági rádió, a 6-os csatorna, az Itália Konyhastúdió, a Yász Média, a Pandainvest az Opel Dakar, a CUBE, a Szabadföld és a Music FM becsülettel helytállt.
A Pandainvest, az Opel Dakar, a CUBE, az Itália Konyhastúdió elsősorban a nagyvonalú szponzorálásra fektette a hangsúlyt, hálásak vagyunk érte. A Sikeres Sporthorgász II. csapata (Székely Zoli, Zákonyi Botond és Hertmann László és a színészek első csapata, (Straub Dezső, Méhes László, Sághy Tamás) egymás mellett horgászott. Ez elsősorban az újságíró csapat számára volt nyomasztó, mert a színészek nagy formában voltak. Méhes Laci, nem túlzás, oroszlánként küzdött, valósággal rávetődött a feeder botjára, ha megrezdült a spicce. Straub Dezső állandóan variált, cserélgette a csalikat, a botokat és változtatta a távolságot. Az eredmények őt igazolták, rendkívül eredményes volt. Sághy Tamás a nyugalom szobra, nem aprózta el, a kisebb pontyokról lemaradt, de a nagyokat mind megfogta. Végül nagy küzdelemben csak legyőztük őket, megőrizve az immáron nyolcéves hagyományt, mely szerint mi fenn állunk a dobogón, a színészek meg lentről tapsolnak nekünk.
A versenyt a Walterland csapat nyerte 42140 grammos teljesítménnyel a Sikeres Sporthorgász 36030 és a Kunságszesz (35700) előtt.

Köszönet a verseny támogatóinak: